Julkaistu 15.12.2019 | Kirjoittaja Tuula Solmela

Sakari Pekkala, 91 v. viimeinen pitkä matka takaisin kotiseudulle Ilomantsiin alkoi Nummelassa sijaitsevasta Adventtikirkosta. Sakaria oli saattamassa puoliso Hellä Pekkala 89 v ja runsas muu saattojoukko. Pariskunta ehti olla naimisissa yli 70 vuotta.

Siunaustilaisuus pidettiin 11.12 Adventtikirkossa. Matka takaisin kotiseudulle alkoi varhain seuraavana aamuna hautajaisten jälkeen. Vainajan arkku kuljetettiin arvokkaasti Mercedes Benz hauta-autolla Suomen lipun ollessa puolitangossa. Matka kesti noin kuusi tuntia, ennen kuin kuljetus saapui Kivilahden pienelle ja kauniille hautausmaalle. Kivilahden hautausmaalla oli läheisiä vastaanottamassa kuljetusta. Sakari Pekkalan arkkua oli kantamassa kuusi läheistä ja laskemassa arkkua hautaan. Jos arkunkantajia ei saada kuutta, niin neljäkin voi kantaa arkkua, varsinkin jos vainaja on kevyt. Hauta-auton kuljettaja voi toimia myös yhtenä kantajana tarvittaessa.

Kivilahden hautausmaa sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Koitereen järven rannalla. Hautausmaan vihkiäiset olivat kesäkuussa vuonna 1922. Hautausmaalla pieni läpikäytävä toimii siunauskappelina.

Jos on kyse arkkuhautauksesta ja pitkän matkan siirtokuljetuksesta, on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita. Kuljetukselle on varattava riittävästi aikaa. Kuljetukset voidaan hoitaa myös auto/juna yhdistelmänä, silloin kun se on tarkoituksenmukaista. Hautausta on hyvä suunnitella etukäteen ja varmistaa, että hautausmaan suntio tai vastaava on paikan päällä näyttämässä, mihin arkku tullaan hautaamaan. Ennen sitä omainen tai hautaustoimisto on pyytänyt avaamaan haudan valmiiksi kyseiseen ajankohtaan. Jos hautausmaa on heikoksi valaistu, on hyvä huomioida varsinkin talviaikaan, että hautausmaalle saavutaan ajoissa, ettei pimeys vaikeuta arkun laskemista hautaan.

Sakari Pekkala pääsi haudan lepoon kotiseutunsa kauniille hautausmaalle Koitereen järven rannalle, mikä oli hänen viimeinen toiveensa.