Kirjoittaja Tuula Solmela

Kerron tässä blogissani evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluneen vainajan pukemisesta sekä omaisten hautajaisiin pukeutumisesta ja siitä, miten tavat ovat muuttuneet viimeksi kuluneen sadan vuoden aikana.

Hautajaiset ovat olleet ihmiselämän suurin juhla vuosituhannen vaihteeseen saakka. Koko kylän väki osallistui hautajaisiin ja oli mm. erikseen pesijät, jotka saivat palkaksi usein vainajan vaatteita. Lähde: Toivo Vuorela, Suomalainen kansankulttuuri 1975.

Vainajan pukeminen entisaikaan
Itä-Suomessa vainaja sai ylleen likipitäen täydellisen pukuparren, jonka arkaistisista piirteistä mainittakoon käytöstä jäänyt huppupäähine. Hailuodossa pantiin vainajan päähän niin ikään vanhantyyppinen piippolakki. Länsi-Suomessa jo varhemmin vakiintuneen tavan mukaan vainaja puettiin arkkuun pantaessa valkoiseen ruumispaitaan, jalkaan pantiin hänen omat sukkansa ja käteen lapaset. Arkkuun mukaan laitettiin miehille usein oma miekka, keihäs ja kilpi ja naiset saivat omat työkalunsa, sirpin ja keritsimen.  Lähde: Toivo Vuorela, Suomalainen kansankulttuuri 1975.

Vainajan pukeminen nykyisin
Vainaja voidaan pukea edelleen hyvin samantyyppisesti kuin entisaikaan. Miesvainajalla käytetään useimmin tummaa pukua valkoisen paidan kanssa ja pukuun kuuluvia kenkiä sukkien kanssa. Naisvainajalle puetaan tumma hame ja pusero tai jakkupuku. Tänä päivänä suositaan jonkin verran rennompaa pukeutumistyyliä ja vainajat voidaan pukea myös olovaatteisiin ja etenkin naisvainajilla suositaan arkityyppisempää vaatetusta.

Yleisempää on kuitenkin, että vainajalle puetaan valkoinen pellava- tai puuvillapaita ja valkoiset puuvillasukat. Osa omaisista laittaa vielä villasukat vainajalle jalkaan viimeiselle matkalle tai sitten sukat on voitu pukea jo sairaalassa.

Omaisten pukeutuminen hautajaisiin
Nykyisenkin etiketin mukaan naiset ja miehet pukeutuvat hautajaisiin mustiin tai tummasävyisiin vaatteisiin.

Naisten pukeutuminen hautajaisiin
Hautajaisiin ei tarvitse välttämättä erikseen ostaa vaatteita. Etenkään jos omasta vaatevarastosta löytyy siisti musta jakku ja polvipituinen hame. Näihin yhdistetään valkoinen paitapusero tai muu valkoinen pusero. Myös kokomusta mekko jakun kanssa käy hyvin. Tarvittaessa valitaan päällystakiksi musta, tummansininen tai tummanharmaa popliinitakki ja talvella tietenkin talvitakki. Etiketti suosittelee vähintään polvipituista päällystakkia.

Mustat asusteet
Mustat, umpinaiset kengät ja musta laukku sopivat hautajaisten asusteiksi. Sukkahousut voivat olla mustat tai ohuehkot ihonväriset sukat. Käsineiden olisi hyvä olla nahkaiset mustat tai tummanväriset. Kaulahuivi on lähiomaisella valkoinen ja muilla tummasävyinen. Koruja käytetään hillitysti, ja myös meikin on hyvä olla hillitty. Jos käytetään sateenvarjoa, sen on hyvä olla pitkä varreltaan ja musta. Jos käytetään hattua, sitä ei oteta pois missään vaiheessa vaan sitä käytetään koko hautajaisten ajan. Lähiomainen voi käyttää suruhattua harsoineen.

Miesten pukeutuminen hautajaisiin
Etiketin mukaisesti miehet laittavat mustan puvun, joka on varmin valinta ja linjassa suomalaisen hautajaisperinteen kanssa. Mustan puvun kanssa puetaan valkoinen kauluspaita. Kalvosinnappien kuuluu olla hillityt.  Solmion on hyvä olla musta mutta myös tummansinistä tai tummanharmaata voidaan käyttää. Pukuun kuuluva taskuliina on valkoinen.

Puvun kanssa käytetään nahkaisia mustia nauhakenkiä. Talvella voidaan käyttää myös kumipohjaisia mustia nauhakenkiä. Mustien kenkien kanssa käytetään mustia sukkia.

Puvun housujen kanssa voidaan käyttää hillittyä pukuvyötä. Vyön tulee olla musta ja nahkainen. Olkaimia, joiden pitää sointua paidan tai puvun väriin, voidaan myös käyttää.

Päällystakki on musta tai tummasävyinen. Sen pitää peittää puvun takki kokonaan. Päällystakin kanssa voidaan käyttää valkoista kaulahuivia (lähiomaiset). Muu saattoväki käyttää tummasävyisiä huiveja. Käsineiden olisi hyvä olla nahkaiset ja mustat tai tummasävyiset.

Jos käytetään hattua, sen pitää olla tumma ja tilanteeseen muutenkin sopiva. Jos on kyse arkkuhautajaisista, hattu kuuluu ottaa pois päästä arkun laskemisen ajaksi. Hattua ei myöskään käytetä kappelissa tai kirkossa.

Lasten ja vauvojen pukeutuminen
Lapsille riittävät siistit paremmat vaatteet. Pojat voivat käyttää tummansinisiä suoria housuja tai muita siistejä tummia housuja ja valkoista paitaa. Solmiota ja kauluspaitaa ei välttämättä tarvitse käyttää, vaan tärkeintä on se, että asu muodostaa siistin kokonaisuuden.

Tytöt voivat laittaa sinisen hameen valkoisen paidan kanssa. Kenkinä mielellään mustat tai siniset kävelykengät, tai jos niitä ei ole, niin siistit vapaa-ajankengät käyvät myös. Tyttöjen pitkät hiukset olisi hyvä laittaa kiinni, jolloin ne ovat siistin näköiset.

Vauvat ja taaperoikäiset voidaan pukea omiin vaatteisiinsa. Heillä ei siis tarvitse käyttää tummia suruvaatteita. Sukat voivat olla valkoiset.

Arkunkantajien pukeutuminen hautajaisiin
Turvallisuussyistä arkunkantajia on yleensä kuusi. Jos kantajia ei jostain syystä ole tätä määrää ja vainaja on kevyt ja matka haudalle ei ole liian raskas, voidaan käyttää neljää kantajaa.

Arkunkantajien pukukoodi ei poikkea muusta hautajaisväestä. Usein siinä kuitenkin tähdätään yhdenmukaisuuteen. Omaiset saattavat esimerkiksi sopia, että kantajat pukeutuvat mustaan pukuun ja valkoiseen kaulaliinaan. Jos yhdellä on hanskat, niin sitten kaikki käyttävät hanskoja – samoin hatun kanssa, jonka käyttö on tosin nykyään harvinaisempaa.

Jos miehillä on hatut, ne saa laittaa päähän jo kappelissa tai kirkossa juuri ennen kuin arkkua lähdetään kantamaan. Tämä onkin ainoa hetki, jolloin mies saa pitää hattua päässä luterilaisessa kirkossa tai siunauskappelissa. Lähde: Hietaniemen hautausmaan vahtimestari, Hannu Aho.

Siirry tästä katsomaan monipuolista palveluvalikoimaamme Kaarnan etusivulle

Hautajaiset korona-aikana