Julkaistu 14.4.2020 | Kirjoittaja Tuula Solmela

Elämme nyt keskellä korona-aikaa ja se on tuonut poikkeuksia myös hautajaisiin ja niiden järjestämiseen.

Mitä pitää ottaa erityisesti huomioon, kun omaiset järjestävät hautajaisia poikkeusaikana?

Tärkein asia on, että kappelissa ja kirkossa tapahtuviin hautajaisiin ei saa osallistua pääsääntöisesti kuin 10 henkilöä. Tähän kymmeneen lukuun sisältyvät myös pappi ja kanttori. Piispat ovat kuitenkin linjanneet 16.3 että jos lähiomaisia on yli kymmenen, niin tästä linjasta voidaan silloin poiketa. Myös pääministerimme Sanna Marin sanoi 21.3 haastattelussa, että 10 henkeä ei ole ehdoton raja. Perheisiin saattaa kuulua jo lähtökohtaisesti 10 henkeä ja silloin tilanne olisi todella ikävä, jos joku perheenjäsen joutuisi jäämään pois hautajaisten siunaus- tai saattotilaisuudesta. Jos 10 hengen osallistujamäärästä on kuitenkin tarve poiketa muutaman henkilön osalta, asiasta voidaan keskustella seurakunnan kirkkoherran kanssa.

Haudalla tapahtuva siunaustilaisuus
Kymmenen hengen raja koskee myös haudalla tapahtuvaa siunausta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kirkossa, kappelissa ja haudalla pitää noudattaa turvavälejä, ja istua etäällä toisistaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Vähänkään hengitystieoireisen ei pidä osallistua hautajaisiin. On myös hyvä muistaa, että omaiset antavat edellisen saattojoukon tulla ulos kappelista ennen kuin seuraava saattoväki menee paikalle.

Kirkoissa ja kappeleissa kiinnitetään nyt hygieniaan erityistä huolellisuutta. Papit eivät käytä alboja nykyisessä tilanteessa vaan omia vaatteita toimiessaan pappeina. Virsikirjat on siivottu pois ja omaisia kehotetaan käyttämään mobiilivirsikirjoja ja käsiohjelmia.

Vaihtoehtoiset tavat järjestää hautajaiset poikkeusoloissa

Saattoväkeen saattaa kuuluu myös vanhempaa ja riskiryhmään kuuluvaa väkeä. Tällöin voi olla hyvä järjestää aivan pienimuotoinen siunaus- tai saattotilaisuus nyt ja uurnanlaskun yhteydessä isommalle saattoväelle muistotilaisuus, johon myös vanhempi väki pääsee osallistumaan.

Toinen mahdollinen tapa on tehdä ensin suoratuhkaus, jota ei edellä siunaus- tai saattotilaisuus. Suoratuhkauksessa arkku menee suoraan krematorioon.  Kun koronatilanne on rauhoittunut, voidaan pitää uurnanlaskun yhteydessä muistotilaisuus.

Muistotilaisuus
Poikkeusoloissakin voidaan järjestää muistotilaisuus enintään 10 hengelle. Silloin täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta ja vältellä lähikontaktia. Mutta ohjesääntönä voisin sanoa, että muistotilaisuuksista kannattaa nyt pidättäytyä ja pitää ne myöhemmin tilanteen rauhoituttua. Toki lähipiirille voidaan pitää kotona pieni muisteluhetki vainajan kunniaksi ja omaisten lohdutukseksi.

Lisätietoa koronaviruksen aikana tapahtuvista siunaus- ja saattotilaisuuksista saatte hautaustoimistostamme.

Hautajaiset korona-aikana