Luterilaiset hautajaiset

Luterilaiset hautajaiset

Alkaen: 689,00 

Jos kyseessä on uurnahautaus, niin olkaa ystävällinen ja valitkaa myös valikoimastamme uurna.

Yhteensopiva uurna ehdotus: Kajastus uurna 186 €.

Kokonaisuus sisältää valkoisen perusarkun, arkkupaidan, yhden kuljetuksen pk-seudulla, arkkuun laiton ja pukemisen ja tarvittavat siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt ja asioinnit. Neuvomme teitä ja teemme teille myös tarvittavat hautapaikkavaraukset.

Arkku on kotimainen puurunkoinen arkku.

379,00 
35,00 
175,00 
100,00 

Kuvaus

Arkku- ja uurnahautauksessa tarvitaan vainajalle aina arkku. Siunaustilaisuuden kulku on arkku- ja uurnahautauksessa samanlainen. Hautaan siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa, siunauskappelissa tai sairaalan kappelissa. Siunauksen toimittaminen on mahdollista myös haudalla, mikä on nykyään harvinaisempaa. 

Pappi toimittaa hautaan siunaamisen eli siunaustilaisuuden.  Papin tehtävänä on hoitaa ja opastaa siunaustilaisuuden kulkua. Siunaavan papin kanssa tavataan ja keskustellaan ennen hautajaisia ja sovitaan tarkemmin siunaustilaisuuden kulusta ja käytännön asioista. 

Siunaustilaisuudessa soitettavasta musiikista sopii hautajaisista vastaava omainen urkurin kanssa. Siunaustilaisuudessa voi olla virsiä, urkumusiikkia ja muuta soitin- tai laulumusiikkia.

Omaiset voivat laskea hautajaiskukat arkun viereen joko siunaustoimituksen alussa alkusoiton jälkeen tai lopuksi ennen päätösmusiikkia.  Omaiset lukevat muistovärssyt eli muistolauseet samalla kun laskevat omat kukat. Hautajaiskukat voidaan laskea myös vasta haudalla.

Uurna- ja tuhkahautaus:
Jos vainaja tuhkataan, arkku voidaan jättää siunaustoimituksen jälkeen paikoilleen tai lähiomaiset voivat kantaa arkun hauta-autoon. Uurnan sijaan voidaan käyttää arvokasta käärettä tai haudata tuhka pelkkänä tuhkana. Uurnahautaus voi olla edullisempi hautausmuoto hautapaikan hintojen vuoksi. Tuhkaaminen tapahtuu yleensä 1-2 viikkoa siunaamisen jälkeen. Lähiomainen voi hakea uurnan krematorion toimistosta, kun uurnan pysyvä sijoituspaikka on selvillä. Tuhka pitää haudata vuoden sisällä. Paikaksi voidaan valita uurnahauta, muistolehto tai sirottelualue. Tuhka voidaan myös sirotella mereen tai omaan maahan erillisellä luvalla. Uurnan hautaamiseen osallistuvat yleensä vain lähiomaiset.  

Arkkukukat jäävät yleensä arkun päälle. Jos omaiset ovat laskeneet surukimppuja tai yksittäisiä ruusuja, ne voidaan haluttaessa ottaa mukaan muistotilaisuuden pitopaikkaan. Surukukat voidaan myös viedä olemassa olevalle suvun haudalle siunaustilaisuuden jälkeen.  Muistotilaisuuden kahvi- ja ruokatarjoilun voi itse järjestää seurakunnan tiloissa tai pyytää, että hautaustoimisto järjestää pitopalvelun yhdessä pitopalveluyrityksen kanssa. 

Arkkuhautaus:
Jos vainaja haudataan heti siunaustilaisuuden jälkeen, arkku kannetaan loppusoiton aikana kappelista tai kirkosta. Kantajia tarvitaan tavallisesti kuusi. Jos vainaja on kevyt, voi neljäkin kantajaa riittää.  Heidän paikoistaan on hyvä sopia etukäteen. Lähimmät omaiset kantavat arkkua pääpuolesta. Vainaja kannetaan jalkopää edellä kappelin edessä odottavaan saattovaunuun. Saaton kärjessä kulkevat pappi ja suntio. Arkun jäljessä tulevat ensimmäisinä lähiomaiset ja sen jälkeen muu saattoväki.

Haudalla suntio ohjaa arkun laskemista ja huolehtii haudan peittämisestä kannella. Kukkalaitteet viedään haudalle, minkä jälkeen voidaan laulaa vielä virsi. Tämän jälkeen joku omaisista voi esittää kutsun muistotilaisuuteen.

Helsingin seurakunnat

Espoon seurakunnat

Vantaan seurakunnat

Hietaniemen krematoriokappelit

Go to Top