Julkaistu 28.12.2019 | Kirjoittaja Tuula Solmela

Antiikin roomalaiset ovat jo käyttäneet uurnia, ja silloin ne oli useimmiten valmistettu savesta tai metallista. Heillä oli erillisiä uurnaholveja, joihin uurnat oli aseteltu säntillisiin riveihin.

Lue lisää: Tuhkauksen tausta ja historia 

Uurnien eri materiaalit

Suomessa käytettävät uurnat voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan materiaalien mukaan: Puu, verhoiltu ja muu materiaali.

Puu-uurnat
Puu-uurnat on useimmiten tehty männystä, koivusta, tammesta tai tervalepästä. Puu-uurnia käytetään arkku- ja uurnahautapaikoissa sekä muisto- ja uurnalehdoissa. Tapitettua puu-uurnaa voidaan käyttää tuhkan mereen tai maahan sirotteluun.

Verhoillut uurnat
Verhoiltujen uurnien runko voi olla puuta, puukuitulevyä tai lastulevyä. Ne voivat olla verhoiltu puuvilla- tai pellavakankaalla ja lisäksi verhoiluun voidaan käyttää eri kuosikankaita.

Muita käytettyjä materiaaleja ovat luonnon polymeerit ja kasvisperäiset luonnonmateriaalit sekä keraamiset maatumattomat uurnat.
Biohajoavat uurnat, jotka ovat 100 % maatuvia valmistetaan luonnon polymeereistä tai kasvisperäisistä luonnonmateriaaleista. Niitä käytetään arkku- ja uurnahautapaikoissa sekä muisto- ja uurnalehdoissa.
Keraamisia, maatumattomia uurnia voidaan säilyttää uurnaholvissa eli kolumbaariossa.

Vesistöuurna voi olla upotettava polttamaton luonnonsavesta tehty tai keraaminen täysin hajoava uurna. Jos tuhka sirotellaan, tuhkan sirotteluun sopii myös pellavapussi tai uurna, joka on helppo avata.

Uurnan hautaaminen, asettaminen ja sirottelu

Uurna voidaan haudata arkkuhautaan, missä uurna haudataan noin metrin syvyyteen. Tuhkauurnien toiseksi käytetyin paikka on uurnahautapaikka. Se eroaa arkkuhautapaikasta, siinä että se on alaltaan pienempi ja sinne mahtuu 1-9 uurnaa sekä siinä on tilaa vain pienemmälle muistomerkille.
Kolmas vaihtoehto on asettaa tuhkauurna kolumbaarioon, jota kutsutaan myös uurnaholviksi. Uurnaholvissa on uurnaa varten lokero, joka peitetään kivilaatalla, ja joka toimii myös haudan muistomerkkinä.

Muita vaihtoehtoja uurnan käyttöön ovat muistolehto, uurnalehto ja sirottelu.

Kaikkia saatavilla olevia uurnamalleja ei ole hautaustoimistomme sivustolla esillä, joten kysy lisää tarvittaessa hautausneuvojaltamme: 0500 406 408.

Katso tästä verkkosivuillamme olevia uurnia: Uurnat