Kirkolliset hautajaiset kirkossa tai kappelissa

Kirkolliset hautajaiset kirkossa tai kappelissa

Alkaen: 689,00 

Kokonaisuus sisältää valkoisen perusarkun, arkkupaidan, yhden kuljetuksen pk-seudulla, arkkuun laiton ja pukemisen ja tarvittavat siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt, myös tuhkausvarauksen krematorioon.

Kuljetusten määrä vaihtelee 1-3:een riippuen hautajaisten luonteesta. Vahvistamme teille kuljetusten määrän tapauskohtaisesti.

Neuvomme teitä ja teemme teille myös tarvittavat hautapaikkavaraukset.

Jos kyseessä on uurnahautaus, niin olkaa ystävällinen ja valitkaa myös valikoimastamme uurna.

Yhteensopiva uurna ehdotus: Kyyhky uurna 126 €.

Arkku on kotimainen puurunkoinen arkku.

379,00 
35,00 
175,00 
100,00 

Kuvaus

Evankelis-luterilaiset hautajaiset

Arkku- ja uurnahautauksessa tarvitaan vainajalle aina arkku. Siunaustilaisuuden kulku on arkku- ja uurnahautauksessa samanlainen. Hautaan siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa, siunauskappelissa tai sairaalan kappelissa. Siunauksen toimittaminen on mahdollista myös haudalla.

Pappi toimittaa hautaan siunaamisen.  Papin tehtävänä on hoitaa ja opastaa siunaustilaisuuden kulkua. Siunaavan papin kanssa tavataan ja keskustellaan ennen hautajaisia ja sovitaan tarkemmin siunaustilaisuuden kulusta ja käytännön asioista.

Siunaustilaisuudessa soitettavasta musiikista sovitaan urkurin kanssa. Siunaustilaisuudessa voi olla virsiä, urkumusiikkia ja muuta soitin- tai laulumusiikkia.

Omaiset voivat laskea hautajaiskukat arkun viereen joko siunaustoimituksen alussa alkusoiton jälkeen tai lopuksi ennen päätösmusiikkia.  Omaiset lukevat muistovärssyt eli muistolauseet samalla kun laskevat omat kukat. Hautajaiskukat voidaan laskea myös vasta haudalla.

Uurna- ja tuhkahautaus
Jos vainaja tuhkataan, arkku voidaan jättää siunaustoimituksen jälkeen paikoilleen tai lähiomaiset voivat kantaa arkun hauta-autoon (harvinaisempaa).  Uurnan sijaan voidaan käyttää arvokasta käärettä tai haudata tuhka pelkkänä tuhkana. Uurnahautaus voi olla edullisempi hautausmuoto hautapaikan hintojen vuoksi. Tuhkaaminen tapahtuu yleensä 1-2 viikkoa siunaamisen jälkeen. Lähiomainen voi hakea uurnan krematorion toimistosta, kun uurnan pysyvä sijoituspaikka on selvillä. Tuhka pitää haudata vuoden sisällä. Paikaksi voidaan valita uurnahauta, muistolehto tai sirottelualue. Tuhka voidaan myös sirotella mereen tai omaan maahan erillisellä luvalla. Uurnan hautaamiseen osallistuvat yleensä vain lähiomaiset.  

Arkkukukat jäävät yleensä arkun päälle. Jos omaiset ovat laskeneet surukimppuja tai yksittäisiä ruusuja, ne voidaan haluttaessa ottaa mukaan muistotilaisuuden pitopaikkaan. Surukukat voidaan myös viedä olemassa olevalle suvun haudalle tai yleiselle hautapaikalle siunaustilaisuuden jälkeen.  Muistotilaisuuden kahvi- ja ruokatarjoilun voi itse järjestää seurakunnan tiloissa tai pyytää, että hautaustoimisto järjestää pitopalvelun yhdessä pitopalveluyrityksen kanssa. 

Arkkuhautaus
Jos vainaja haudataan heti siunaustilaisuuden jälkeen, arkku kannetaan loppusoiton aikana kappelista tai kirkosta. Kantajia tarvitaan tavallisesti kuusi. Jos vainaja on kevyt, voi neljäkin kantajaa riittää.  Heidän paikoistaan on hyvä sopia etukäteen. Lähimmät omaiset kantavat arkkua pääpuolesta. Vainaja kannetaan jalkopää edellä kappelin edessä odottavaan saattovaunuun. Saaton kärjessä kulkevat pappi ja suntio. Arkun jäljessä tulevat ensimmäisinä lähiomaiset ja sen jälkeen muu saattoväki.

Haudalla suntio ohjaa arkun laskemista ja huolehtii haudan peittämisestä kannella. Kukkalaitteet viedään haudalle, minkä jälkeen voidaan laulaa vielä virsi. Tämän jälkeen joku omaisista voi esittää kutsun muistotilaisuuteen.

———————-

Ortodoksiset hautajaiset

Läheisenne kuollessa olkaa yhteydessä seurakunnan päivystävään pappiin mahdollisimman pian muistopalveluksen ja hautaustoimituksen sopimista varten. Hautaustoimisto auttaa kirkon, papin ja muissa hautajaisiin liittyvissä järjestelyissä.

Hautajaisten ajankohta
Vainajan hautausta ei tulisi viivyttää tarpeettomasti. Hautauksia toimitetaan kaikkina viikonpäivinä, sunnuntaita lukuun ottamatta.

Ennen vainajan siunaamista arkku asetetaan keskelle kirkkosalia, vainajan katse alttarille päin. Vainaja puetaan yleensä omiin juhlavaatteisiin. Vainajan rintakehän päälle asetetaan ikoni, joka menee hautaan mukaan.

Muista ortodoksiperinteen mukaisista tavoista olkaa yhteydessä Hautaustoimisto Kaarnan hautausneuvojaan.

Hautauksen jälkeen noin neljäkymmentä päivää kuolemasta toimitetaan usein haudalla tai kirkossa muistopalvelus, jossa kaikkien vainajien läheisten toivotaan olevan mukana. Myös tässä yhteydessä voidaan järjestää varsinainen muistotilaisuus.

Hautauspalveluksessa on vahvasti läsnä Kristuksen ylösnousemuksen antama toivo ja pääsiäisen todellisuus. Kuolema ei ole kaiken loppu, vaan siirtyminen ikuiseen elämään.

Kirkosta eronneelle voidaan toimittaa ortodoksinen panihida eli muistopalvelus ennen hautausta. Muistopalveluksia pidetään myös kirkkoon kuuluville yleensä heti kuoleman jälkeen ja kolmantena ja 40:tenä päivänä kuolemasta sekä vuosittain kuolinpäivänä.

Helsingin ortodoksiseurakunta
https://www.hos.fi/

Go to Top