Kirjoittaja Tuula Solmela

Suoratuhkaus hautausmuotona

Mitä tarkoittaa suoratuhkaus hautausmuotona ja kenelle vainajalle suoratuhkaus soveltuu?

Vainaja, joka ei ole kuulunut kirkkoon
Hautaus ilman seremoniaa ja jota myös suoratuhkaukseksi kutsutaan, on soveltuvin hautausmuoto silloin kun vainaja ei ole toivonut mitään seremoniaa eli saattotilaisuutta kappelissa.  Vainaja ei myöskään ole kuulunut kirkkoon. Omaiset ovat saattaneet myös sopia keskenään, että seremonia pidetään myöhempänä ajankohtana.

Suoratuhkauksessa arkku viedään poltettavaksi ilman seremoniaa. Omainen voi hakea tuhkat noin kahden viikon kuluttua tuhkauksesta. Uurnanlasku tai tuhkan sirottelu tapahtuu suoratuhkauksen jälkeen, ja siinä omaiset voivat muistella vainajaa ja pitää myös muistotilaisuuden niin halutessaan. Tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan (Hautaustoimilaki 19 §).

Syyt miksi omaiset toivovat suoratuhkausta ilman seremoniaa, voi olla useita. Useimmissa tapauksissa se on ollut vainajan oma toive. Voi olla myös niin, että jäljelle jääneet omaiset eivät pääse kokoontumaan seremoniaan, silloin kun vainaja on kuollut. Jossain tapauksissa vainajalla on ollut pitkä sairastamisaika ja vainaja halutaan saattaa haudan lepoon.

Hautaustoimilaissa sanotaan, että vainaja on tuhkattava tai haudattava viivytyksettä, käytännössä keskimäärin siihen menee kolme viikkoa. Myös sosiaali- ja terveysministeriön 7.4.2020 ohjeen mukaisesti koronaepidemian aikana vainajat tulee haudata 3 viikon sisällä siitä, kun hautauslupa on annettu.

Hautaus tapahtuu vainajan toiveiden mukaan, tavallisesti muistolehtoon tai uurnalehtoon. Ei myöskään ole tavatonta, että sukulaiset haluavat sirotella tuhkat luontoon tai vesistöön. Metsähallitukselta voi myös anoa tuhkan sirottelua heidän omistamalleen maalleen. Yleensä toiveeseen suhtaudutaan positiivisesti.

Suoratuhkaukset ovat kasvaneet tasaisesti viimeisten vuosien aikana. Hietaniemen yksityisessä krematoriossa tuhkattiin tammikuussa 2021 vainajista 19 %. Lähde: Hietaniemen krematorion toimitusjohtaja Mikael Wilén.

Kirkkoon kuuluvan vainajan suoratuhkaus
Evankelis-luterilaiseen seurakuntaan kuuluvien tuhkaus ennen siunausta on mahdollista pandemia-aikana ja kirkko suhtautuu siihen myönteisemmin kuin normaali aikana. Se keneltä omaisen pitää kysyä lupa vaihtelee päivystävästä papista kirkkoherraan riippuen kunnasta. Arkku tuhkataan ensin ja noin kahden viikon päästä omainen voi hakea uurnan krematoriosta. Pappi voi tehdä uurnan siunauksen haudalla uurnanlaskun aikana. On myös mahdollista siunata uurna kappelissa ja tehdä sen jälkeen uurnanlasku.

Missä krematorioissa suoratuhkauksia tehdään?
Pääkaupunkiseudulla suoratuhkauksia tehdään Honkanummen krematoriossa, Espoon krematoriossa ja Hietaniemen krematoriossa.

Historiasta nykypäivään
Ensimmäiset suoratuhkaukset on tehty jo 1920-luvun lopulla Suomessa. Lähde: Helsingin Krematoriosäätiö, Tj. Mikael Wilén.

Hautausmuotona suoratuhkaukset ovat lisääntyneet Suomessa viimeisten neljän vuoden aikana.  Naapurimaassamme Ruotsissa suoratuhkaukset ovat lisääntyneet merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana kaikista hautausmuodoista. Vuonna 2008 suoratuhkauksia tehtiin 2 % ja vuonna 2018 suoratuhkauksia tehtiin jo 8 %. Eniten suoratuhkauksia tehdään suurissa kaupungeissa.

Hautaustoimistomme on vanhin hautaustoimisto Suomessa, jonka valikoimissa on ollut suoratuhkaus muiden hautausmuotojen lisäksi. Olemme tehneet myös valmiin suoratuhkauspaketin helpottaaksemme omaisten valintoja.

Lue lisää ja katso tästä Suoratuhkauspakettimme.

Hautajaiset, suoratuhkaus
Hautajaiset, suoratuhkaus